Ahoj, chystám se do Malajsie na 15 dní a potřeboval bych pár rad ohledně času straveného na jednotlivých místech. Přiletím do Penangu, zde bych chtěl vidět především památky a poznat kuchyni, stačí den a půl nebo si zde mám vyhradit spíše 2 a půl dne, dále nejsem jistý s KL zda zde strávit 2 a půl dne nebo pouze 1 a půl den, zde počítám s výletem i do batu caves. Poslední otázka se týká Bornea, stojí za to letět tam na 3 dny ? Zbylé dny bych chtěl strávit na Perhentianech (cca 3 noci a na Langkawi cca 3-4 noci) Budu rád za veškeré rady i připomínky ohledně časového rozvržení.  .

Malajsie – doporučte itinerář

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Teď zkouším najít tu linku co ještě před dvěma lety na Tioman lítala a nějak se mi to nedaří. Možná už to nefunguje. Lítaly tam denně SKS Airwais. Zkus se tím prohrabat kam a jak lítaj. Ta zpáteční letenka vyšla na cca 3500,- Kč vč. 10 kg zavazadel v letadle pro 12 pasažérů. 

0 Citovat

No s letem na Tioman asi bude smůla, SKS co tam létali mají vážné finanční problémy a od konce roku 2023 už nelétají. Ta linka byla údajně velmi prodělečná a proto jí odpískala i Berjaya Air.

0 Citovat

Tam asi jedině soukromým letem, ale netřeba mít obavy z jízdy 6 h. po dálnici v nížině nebo malých kopcích v komfortu sedaček 2+1.

Juara má pěknou pláž a klid (asi i v červenci díky nutnosti taxi po extrémně strmé a zatáčkovité silnici přes ostrov nebo water taxi okolo ostrova), ale nevím, jak je to tam se šnorchlováním. Na to bych spíš doporučil pobyt z části na rušnějším západním pobřeží a lodní výlet(y).

0 Citovat

Ještě bych to upřesnila s tím klidem, nemusím být nutně někde sama v pustině, spíš mi jde o to, že i když v sezóně, tak aby tam nebylo nějak extrémně přeturistováno a nebyl tam nějakej bujarej noční život apod., prostě chci se pár dnů povalovat na hezký pláži, zabavit se šnorchlováním, projít se kousek džunglí, nepohrdnu večerním drinkem (ale dokážu se i bez něj obejít, i když s ním je to lepší).

První půlku cesty plánuju projet kus Bali, kde se chci vyhnout místům typu Kuta a Ubud, ale je mi jasné, že se nějakým místům s hodně turisty nevyhnu, když je budu chtít vidět (chrámy). Tam ještě přemýšlím o tom, jestli by mělo smysl se hned na začátku na 3 noci přemístit na Gili Meno za účelem aklimatizace a odpočinku po dlouhé cestě a časovém posunu. Ale všechno, co jsem zatím o tom tady přečetla, je několik let staré a nevím, jestli už tam taky není nějak moc přeturistováno.

0 Citovat

A neudělají stejnou službu i Perhentiany nebo Redang? Do Kuala Terrenganu i Kota Bharu toho lítá z KL hodně včetně AirAsia za pár korun. Z Kota Bharu to léta i do Johor Bahru, takže by se tím vyřešila i cesta do Singapuru. Jinak samozřejmě Lankgawi nebo Penang jsou daleko lépe dostupné a to i z a do Singapuru, ale v tuto dobu tam může dosti pršet a úplně klidný ráj to není no.

Jinak my, když jsme byli v Malajsii tak jsme měli itinerář:

KL - letadlem na Lankgawi - letadlem na Penang - autobusem z Penangu na Cameron Highlands - autobusem přes KL do Johor Bahru (Singapuru) - letadlem z Johor Bahru do KL. Vše přelety v řádu stokorun. Ty autobusy byly dražší než ty letenky.

1 Citovat

Asi bych se nebál, že na Perhentianech (a na Redangu teprve, ale je dražší) bude v létě příliš moc lidí, protože ubytovací kapacity jsou limitované (mnohem víc než třeba na Phuketu či Phi Phi), ale raději si když tak ověř zkušenosti těch, co tam byli v létě. Džungle je na Tiomanu lepší, ale pláže naopak horší. Z přístavu u Perhentian by mělo být možné dojet přímým minivanem do Cameron Highlands (já tak jel v dubnu 2017).

0 Citovat

Tak to meni situaciu ak ides z denpasaru.

Potom je dobra tvoja dalsia varianta, let do ipohu, odtial kl a potom tioman a singapur

0 Citovat

Perhentian jsou za mě vyhozeny prachy. Z nejbližšího letiště je to daleko, loď co si pamatuju byla na můj vkus dost drahá. Pláže velmi podprůměrný. Buď bez infrastruktury nebo špinavý. Ubytování drahý, jídlo předražený. Absolutně zádné aktivity krom pláže. 

0 Citovat

Perhentiany i Tioman jsme navštívili 2 roky zpět.

Tioman - letěli jsme, SKS Airways, ale bohužel jak tu psal Cali, už nelétají. Náš pobyt jsem zpracoval do průvodce https://www.cestujlevne.com/pruv...n/co-videt Bydleli jsme v Paya a pokud by nás sem zavedla cesta i příště, určitě zopakuji. Za mě maximum co se z ostrova dá vytěžit jak z pohledu délky k výletům za šnorchlem, tak i pěškobusem do Gentingu.

Perhentiany - obešli jsme celý Besar a pak si dali 2 noci na Kecilu v resortu Alunan. Besar za mě v pohodě, ale víc jak na 3 dny to tu není. Alunan nás dost zklamal z důvodu pláže, ale soustředí se na kultivaci podmořského dna, takže se tu dá šnorchlovat se žraloky nebo je jen pozorovat z mola jak loví v hejnu ryb. Výhledy z pokoje jsou v topu. Osobně bych tu pobyt ale nedoporučil.

-

Z toho co je tu psáno, bych se určitě Tiomanu nevyhýbal, v červenci top sezóna a stál za to. Jen je počítat s tím, že ceny jsou tu 3násobné oproti pevnině a západní Malajsii.

0 Citovat

@Jan Vidim: Kde přesně jsi byl? Pořád je to o dost blíž z letiště než Tioman (i při letu do Johor Bahru, což ale při cestě z KL čas stejně neušetří). Jakou infrastrukturu očekáváš? Bez ní je to pro mnoho lidí na takových ostrůvcích spíš lepší. Nenabízeli lodní výlety na okolní ostrůvky se šnorchlováním? Nebyly v okolí stezky v džungli?

0 Citovat

Ahoj, díky všem, i za tip na Perhentiany, taky jsou pro mě jednou z možností. Pro mě je priorita hezká pláž dobrá na šnorchlování (nechci kvůli němu jezdit na nějaký organizovaný výlet, resp. max. 1-2x za ten pobyt nám ten šnorchlovací lodní výlet stačí). Jinak potřebuju jen se někde vyspat (s klimatizací) a najíst (cokoli). Koukala jsem na ten Besar, vypadá to dobře. Tak asi nakonec mezi nimi rozhodne porovnaní ceny.

Tedy itinerář by byl buď Ipoh-Cameron H.-KUL-Tioman-SIN nebo KUL-Cameron H.-Perhentians-přelet Johor Bahru-SIN.

A ještě se zeptám ohledně těch Gili Islands, jestli by stálo za to tam jet na 3 noci na úvodní aklimatizaci.

0 Citovat

@David Eiselt: Tak to je jasné, že na ostrovech poblíž pěkné pláže a s dobrou dostupností je v sezóně (nabídka nestačí poptávce) několikanásobně dráž než na pevnině, kde je velká konkurence. I když byl jsem v červenci 2018 na ostrově Kapas (kdysi se tam natáčel seriál Sandokan), kde bylo levně u pěkné dlouhé pláže lemované džunglí a kde je pěkný trek podél SZ pobřeží na vyhlídku na nejsevernějším místě ostrova. I doprava byla levná, protože je to jen 6 km. 

U Tiomanu a Perhentian hodně závisí na konkrétní lokalitě. Já byl v Air Batang (nazývají to ABC), kde bylo levně, výborná poloha na trek do centrální části ostrova, asi nejhezčí výhled na strmý hlavní hřeben ostrova, dobrá dopravní dostupnost, možnost výletů na lodi (ty mnohem dražší než na Perhentianech), ale pláž nic moc (ty byly pěkné na výletech, zvlášť v Monkey Bay, kam by se asi dalo dojít i pěšky).

Na P. Kecil jsem byl D'Lagoon, kde bylo levně (pravda, kvalita ubytování nic moc, ale příroda krásná) a málo lidí, pláž pěkná a krátkým výletem přes džungli se dalo dojít na druhou stranu ostrova na Turtle Beach bez civilizace a lidí. Výlet na ostrůvky se šnorchlováním byl super a výlet po hřebeni ostrova na hlavní turistickou pláž byl taky pěkný. Chápu, že kdo potřebuje ubytování v komfortním resortu, zvolí jinou lokalitu a bude mít částečně jiné zkušenosti a zážitky z těchto ostrovů.

0 Citovat

Komfortní resort nepotřebujeme, jen pokud možno postel a funkční klimatizaci. Luxusní restauraci taky nepotřebujeme, jen cokoli k jídlu.

0 Citovat

@Ala: Já bych na Gili klidně na úvod jel. Letos v dubnu tam byla Katka Ostrá a jak jsem si teď dohledal, Meno chválila. U dalších kritizovala, že je tam spousta odpadků, ale na Menu je aspoň někde uklízí. Asi záleží ohledně odpadků, kdy naposledy probíhal úklid. Já byl na Trawanganu v září /říjnu 2017 a moc se mi tam líbilo a zrovna i probíhal úklid. Tehdy díky hrozbě erupce sopky na Bali bylo míň turistů. Teď se asi musí počítat, že jich bude na Gili v červnu hodně, ale třeba je jich na Menu míň.

0 Citovat

Chválila to Katka Ostrá... Rozblikaly se mně kontrolky a byl bych ve střehu;-)

3 Citovat

To by mohlo znamenat, že bych si na Gili Meno mohla dát večer hezky do trumpety :-)

1 Citovat

magic mushrooms :)

0 Citovat

Myslím, že kvůli alkoholu to nebylo. Byla zrovna nemocná. Šlo hlavně o ty odpadky, že jich bylo výrazně míň než na jiných Gili.

0 Citovat

Na Perhentianech jsem byla před Covidem v Perhentian Island Resort, pláž je tam top, šnorchlování hned od břehu, naprostý klid. Resort měl svoje mouchy, ale na pár dní relaxu to bylo úžasné. Alkohol free, ale na pivo se dalo zajít jinam. Před dvěma lety jsme byli na Redangu, tam je to daleko civilizovanější, ale pláže krásné a přes den prázdné, protože se tam rekreovali hlavně Malajci, a ti přes den k moři moc nechodí. Šnorchlování taky paráda, s želvami si zaplavete na obou ostrovech.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

@Jan Vidim: Kde přesně jsi byl? Pořád je to o dost blíž z letiště než Tioman (i při letu do Johor Bahru, což ale při cestě z KL čas stejně neušetří). Jakou infrastrukturu očekáváš? Bez ní je to pro mnoho lidí na takových ostrůvcích spíš lepší. Nenabízeli lodní výlety na okolní ostrůvky se šnorchlováním? Nebyly v okolí stezky v džungli?

Myslím že Kecil. 

Očekávám na pláži místo kde se dá koupit malajská verze piva a párku. Ve finále jsem byl rád za plechovku teplé coly a krekry. 'Restarace' byly těžkej průměr a nabídka i kvalita dost odfláknutá. Trek do džungle nebyl prakticky realizovatelny, resp jsem měl hotovo za hodinu.

Potápění nabízeli, nevím za kolik, ale bylo to tolik, že mě ani nenapadlo ty prachy za to dat

0 Citovat

Ja som mal na kecil ponor (z lode) za cca 15€, co sa mi nikde inde zatial nepostastilo taka nizka cena (rok 2018)

0 Citovat

Díky moc všem. Ještě bych prosila o radu, kdy je nejlepší koupit místní letenky na přelety. Budu mít dva, jeden Denpasar-KUL, druhý Ipoh-Johor Bahru. Času mám spoustu, jsem dlouhodobý plánovač, takže je to až na příští léto, ale nechci to určitě nechávat na poslední chvíli. Taky prosím zkušené, jak je to se spolehlivostí Air Asia ohledně rušení letů, když se koupí několik měsíců dopředu, můžu se "spolehnout", že mi to potom nezačnou nějak divoce rušit nebo měnit časy (jako to dělá třeba wizz)?

0 Citovat

Ahoj. Z mé zkušenosti. Čím dříve u AirAsia koupíš, tím lepší cena. Občas do toho skočí Promo akce, ale na to se nedá spoléhat. Takže stejně jako jinde, pokud cenu akceptuji, tak kupuji. Jinak AirAsia je jedna z těch nej lowcost na světě. Občas lety přesouvá časově, občas nějaký zruší a přesune lidi na spoj o 2 hodiny dříve, nebo později, ale mám s nimi po většinou jen dobré zkušenosti. Takový RyanAir v Asii.

0 Citovat

Z mé zkušenosti asi 18 letů v roce 2017 a 2018 s AirAsia můžu potvrdit, co píše Barney. Většinou jsem kupoval v promo akcích, které byly několikrát do roka, kupoval jsem i kolem 1 roku předem. Posun letu jsem neměl žádný, jen jednou větší zpoždění asi 2 či 3 h., kdy jsem jen tak tak stihl návazný let do Perthu koupený na jiné letence, ale taky s AirAsia.

0 Citovat

Děkuju všem za rady (tady i přes SZ), nakonec jsem Cameron Highlands zrušila, vycházelo mi to na prodloužený víkend+státní svátek, kdy tam prý bývá brutálně přeturistováno místními výletníky, tak i na radu místního člověka jsem se na to vyprdla, prodloužila jsem o den Bali, kam jsem si přidala Gili Meno, v Malajsii pak v klidu jen Kuala a Tioman a asi o jeden den prodloužím Singapur před odletem zpátky domů. 

1